Blåtunga i Sverige
2024-09-20
Blåtunga är en allvarlig virussjukdom som smittar nötkreatur, får och getter. I september bekräftades de första fallen i Sverige. Kontakta genast veterinär om dina djur visar symtom på blåtunga eller annan allvarlig sjukdom. Vill du veta mer om läget kring utbrottet av Blåtunga och hur du kan skydda dina djur från smitta har både Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) aktuell information och vägledning.
Blåtunga är en allvarlig virussjukdom som finns i flera olika varianter. Varianten som sprids nu är ny och heter BTV-3. Att vaccinera djuren är ett effektivt sätt att skydda dem. Jordbruksverket har vägledning om hur vaccineringen ska gå till och vad som gäller kring registrering av vaccinerade djur. Det finns också andra sätt att skydda djuren och information finns hos Jordbruksverket samt SVA.
Ta kontakt med din veterinär för att få råd om vaccinering och vad du bör göra för förebyggande åtgärder. Om dina djur visar symtom på Blåtunga eller annan allvarlig sjukdom ska du genast kontakta veterinär. Innan veterinären tar sig an djuret måste du själv göra allt för att minska risken för smittspridning. Är det möjligt ta in djuret och andra djur i flocken. Försök skydda djuren från knottbett genom att stänga dörrar och fönster eller täck för öppningar med insektsnät.
Vill du veta mer om vilka symtom som Blåtunga orsakar på sjuka djur så har SVA information om vad du ska vara uppmärksam på. Tidigare utbrott av Blåtunga har visat att symtomen varierar hos sjuka djur, från lindriga till allvarlig sjukdom och död. Länk finns härunder.
Det är blodsugande svidknott som sprider virussjukdomen mellan djur. Infekterade nötkreatur, får och getter smittar inte varandra när de har direkt kontakt, men djuren har virus i blod, vävnader och kroppsvätskor. När svidknott suger blod från ett smittat djur kan den blodsugande insekten därefter föra smittan vidare till nästa djur. Svidknott kan bara flyga korta sträckor av egen kraft. Däremot kan svidknott transporteras långa sträckor med vinden och smitta nötkreatur, får och getter i nya områden. Smittspridningen sker under sommaren då svidknotten är aktiva i Sverige. SVA publicerar löpande om det aktuella smittoläget och har aktuell information om var smittade djur har påvisats.
Läs mer: