Kunskapsnav animalieproduktion bildades under 2023 på uppdrag av regeringen, med syftet att stärka produktivitet, lönsamhet och konkurrenskraften inom svensk animalieproduktion. Navet ska sammanställa aktuell forskning och kunskap och göra den tillgänglig för lantbrukarna och deras rådgivare. Vi har skapat Lantbrukets kunskapsbank som publiceringsplats för kunskapen.

På Kunskapsnavet arbetar 14 personer. Hos oss finns kompetenser som husdjursagronom, veterinär, lantmästare, företagsekonom, kommunikationsspecialister och eventkoordinator. Tillsammans arbetar vi för att på olika sätt identifiera kunskapsbehov, ta fram ny kunskap och sprida den.

Kunskapsnav animalieproduktion är ett komplement och stöd till de rådgivare som redan verkar på den svenska marknaden. Navet ska även analysera och sammanställa de behov som branschen har när det gäller ny forskning och kunskapsutveckling, med universitet och forskningsfinansiärer som målgrupp. 

Genom att sammanställa, tillgängliggöra och sprida kunskap till det svenska lantbruket och dess rådgivare, bidrar Navet till att den svenska produktionskapaciteten ökar, att de svenska animalieproducenterna får en stärkt konkurrenskraft samt att sårbarheten in den svenska livsmedelsproduktionen minskar. Allt med bibehållen hänsyn till den svenska djurskyddslagstiftningen.

Kunskapsbanken

Lantbrukets kunskapsbank är en ny digital plattform framtagen av Kunskapsnav Animalieproduktion, där du hittar kvalitetssäkrad och uppdaterad information om animalieproduktion.

Kunskapsbanken fungerar som en databas med texter, filmer, poddar och bilder, och innehåller bland annat rapporter, analyser, nyheter och artiklar i både grundläggande och avancerade versioner. Alla artiklar granskas av experter och bygger på relevanta källor.

Genom att skapa ett kostnadsfritt konto med BankID kan du få personligt anpassat innehåll baserat på dina intresseområden, till exempel får och lamm, mjölk eller äggproduktion. Du kan också söka fritt eller navigera via ämnesord.

För ökad tillgänglighet uppdateras artiklar successivt med ljudversioner, och en integrerad kalender gör det enkelt att hålla koll på relevanta evenemang inom branschen. Kunskapsbanken är ett verktyg för både nybörjare och erfarna inom lantbruket – alla ska kunna hitta kunskap som hjälper dem att utvecklas.

Stallförsök

Kunskapen ska komma närmare lantbruket och animalieproducenterna och vara konkret och användbar. Som en del i det arbetet har vi arbetat med att starta upp ett system för stallförsök på svenska gårdar. Meningen är att hitta och utföra tester som är gårdsnära och kan skapa praktisk nytta för svenska lantbrukare.

Det första projektet fick grönt ljus i slutet av 2024. Vi jobbar nu, tillsammans med Stiftelsen Lantbruksforskning, med att forma den framtida verksamheten för stallförsök. Det är ett område som kan komma att kräva fler finansiärer och tillsammans arbetar vi för att hitta vägar för regelbundna tester i framtiden. Det är ett spännande område med potential för goda samarbeten mellan lantbrukarna och branschens aktörer.

Vi hämtar inspiration från Danmark där man under många år arbetat med så kallade Farm tests. Vi vill skapa en liknande verksamhet men med utgångspunkt från svenska förhållanden och svenska gårdar. Det första stallförsöket blir vårt sätt att testa en helt ny verksamhet.

Analysgrupper och behov

För att navet ska vara till bästa möjliga nytta, ska vi fokusera på lantbrukarnas behov. En stor del av arbetet går därför ut på att identifiera, analysera och prioritera dessa.

Det gör experterna genom omvärldsbevakning och samarbeten och till sin hjälp har de analysgrupper inom varje område. Där finns animalieproducenter och branschens företrädare på flera plan och genom dem kan vi ta reda på vilken kunskap som behöver initieras, uppdateras, utvecklas och tillgängliggöras.

Efter att kunskapsbehoven identifierats, analyserar navet hur vi bäst tar oss an dem. Genom den samlade kompetens som finns inom respektive analysgrupp får vi en bred och väl förankrad bild av läge och behov inom respektive bransch. Analysgruppen är också ett bollplank för våra experter när det kommit behovsinspel från andra håll. Då kan gruppen gemensamt med experten bedöma om det är ett ämne som vi väljer att jobba vidare med. Behoven är det som styr vårt arbete och vi ska lägga resurser där de behövs. 

Vem sitter i analysgrupperna?

Expertnätverket och finansiering

Behovet av uppdaterad och ny kunskap är stort. Navet har även som uppdrag att skapa nya samarbeten med branschens aktörer. Vi har därför utarbetat ett system för samarbete med experter och finansiärer. 

De större kunskapsbehov vi identifierar kommer därför att dels utföras av navets expertnätverk, dels genom att rekommendera Jordbruksverket och andra finansiärer att utlysa projektmedel för det. Även navet producerar kunskap och material men har framför allt en roll av att identifiera, initiera, sammanställa och samordna de kunskapsprojekt som utförs. Genom de samarbeten vi arbetat fram kan vårt expertnätverk eller andra finansiärer arbeta med att möta behoven.

Expertnätverket är ett samarbetsprojekt med de ledande rådgivningsföretagen i Sverige, Danmark och Finland, universitet och myndigheter: Växa Sverige, Gård- och Djurhälsan, Hushållningssällskapen, SLU, SVA, SEGES och LUKE. Samarbetet formaliserades under 2024 genom ramavtal, vilket möjliggör för navet att agera snabbt. Statsstödsreglerna gör nämligen att vi måste följa lagen om offentlig upphandling när vi involverar samarbetsparter i aktiviteter som innebär ersättning. När till exempel analysgrupperna identifierar ett behov kan det mötas snabbt genom ett samarbete inom ramen för nätverket.

Genom att vi knutit till oss dessa organisationer har vi även fört dem närmare varandra och framöver hoppas vi fördjupa samarbetet ytterligare. I stället för att navet gör allt själva, innebär en beställning av till exempel en kunskapssammanställning av våra partners både ett konkret samarbete kring kunskapsutveckling samtidigt som det bidrar till kunskapshöjning hos de involverade aktörerna.

Kontaktperson

Roger Eriksson

Kommunikationsansvarig
roger.eriksson@ri.se
+46 10 251 39 04

Relaterade nyheter

Allmänt

Träffa kunskapsnaven på Borgeby fältdagar

Läs mer
Allmänt

Påverka Sveriges naturrestaureringsplan

Läs mer
Allmänt

Kunskapsbanken är online

Läs mer
Allmänt

Kristina Yngwe ny chef för Kunskapsnav animalieproduktion

Läs mer
Visa alla nyheter