Avvänj mjölkraskalven och dikokalven på rätt sätt
2024-10-24
Avvänjningen innebär en stor omställning och stress för kalven, både i mjölk- och dikoproduktionen. Därför är det viktigt att tänka till innan avvänjningen för att ge kalven de bästa förutsättningarna att hålla sig frisk och växa bra. Rådgivarna Caroline Eriksson och Helena Ekstrand gav sina bästa tips på hur, under Gård & Djurhälsans Kalvkalaset 2024.
Till att börja med rekommenderar Caroline och Helena att vända på begreppen och tänka mer på avvänjningen som ”invänjning”. Man kan också fundera på målbilden, vilka är mina kriterier för en bra avvand kalv? Hur vill jag att kalven ska se ut efter avvänjningen? Sätt upp några målbilder i stallet som påminner om att så här fina ska de vara även efter avvänjning. Precis som Heather Neave från Purdue University också pratade om så är avvänjning en tid för omställning som innebär stress för kalven. Det kan man minska genom att inte göra alla förändringar på en gång. Kalven lär sig av andra individer i gruppen, för att lära sig att äta ny mat och hitta vatten tex, därför tycker Helena och Caroline också att det är viktigt att hålla kalvarna tillsammans. Att ha tydliga rutiner, så att djuren vet vad som ska hända minskar också stressen och därför är det viktigt att alla djurskötare gör på samma sätt i stallet. Stress gör avvänjningen till en mycket känslig period i kalvens liv och därför är det extra viktigt att man prioriterar kalvarna under avvänjningen och att skötseln är stabil.
Om man köper in mjölkkalvar är det viktigt att tänka på rutinerna när man tar emot kalvarna. Har man koll och ser att de kommer igång ordentligt, ser så att varje kalv hittar mat och vatten? Kalvar som stått på en transportbil kan behöva en elektrolytlösning så att de kommer igång bättre och kommer igång att äta.
Caroline och Helenas tips för avvänjning av mjölkraskalvar:
- Nedtrappning bör ske under minst två veckor.
- En mätt kalv är mer nyfiken och kalvar i grupp lär sig av varandra och utforskar miljön runt omkring, ge därför mjölkgivan på kvällen och kraftfoder och grovfoder på dagen när man är där och har koll på kalven.
- Det är viktigt med foder av god kvalitet, byt fodret ofta.
- Kraftfodret ska vara smakligt och anpassat till kalvar.
- Kalven ska äta 1,5-2 kg kraftfoder i minst tre dagar i rad innan avvänjningen påbörjas.
- Ge samma foder, som är anpassat till kalvarnas behov, innan, under och efter avvänjningen.
- Kalven ska vara i gott hull, den ska vara rund över ryggen och väga minst 90 kg eller 100 cm i bröstomfång.
- Var noga med att erbjuda bra vatten, gärna från en öppen yta. Se till att kalven har mycket vatten och om det är kallt ute så erbjud kroppstemperarat vatten. Om det är kallt och kalven dricker mycket kallt vatten så går det åt onödigt mycket kroppsenergi bara åt att värma upp vattnet och energin försvinner med utandningsluften.
För dikalvarna kan det vara bra att fundera över när på året avvänjningen sker och anpassa det till säsongen. Ett sätt är att låta flytta mammorna och låta kalvarna gå kvar med mödrarna på andra sidan ett staket eller grindar om det sker på stall. Om man har staket emellan måste man förstås vara mycket noga med bra staket och ordentligt med ström på tråden. Om djuren är på bete kan man välja att ta hem några mödrar åt gången så att kalvarna känner sig trygga i miljön och fortfarande har några ”vuxna” omkring som de känner. Ett annat tips är att använda en sk nosbricka så att klaven kan gå kvar med mamman men kan inte komma åt att dia.
För att kalvarna ska komma igång och äta vanligt foder är det viktigt att erbjuda det fodret som kalven ska äta minst 2-4 veckor innan avvänjning kan man:
- börja med en kalvgömma med spannmål + koncentrat, färdigfoder för ungdjur.
- Flytta djuren till en betesfålla med bättre bete.
- Försäkra sig om att kalven kan dricka ur olika vattensystem och det vattensystem som erbjuds efter avvänjning.
- Vänja sig vid att äta grovfoder.
Till sist: Gör en plan för avvänjning, satsa tid och pengar på perioden runt avvänjning, det kommer spara tid och pengar senare och en bra avvänjning börjar med en bra förperiod då man förbereder kalven för avvänjning!
Den här informationen inhämtades under Gård & Djurhälsans Kalvkalaset den 23 oktober 2024 på Vreta kloster. Förutom avvänjning pratades det också om utfodring, tillväxt och lunginflammationer under dagen.
Kontaktperson
Elisabeth OHara
Expert nöt
elisabeth.ohara@ri.se
010-516 59 46