Digitala hjälpmedel i betesdriften

2025-04-29

Den 28 april arrangerade Gröna Möten i samarbete med AgroVäst och Kunskapsnav animalieproduktion ett webbinarium om hur ny teknik för betesdrift och djurövervakning kan förbättra effektivitet, djurvälfärd och arbetsmiljö inom lantbruket. Ny teknik som virtuella stängsel, GPS-övervakning och digital brunstkontroll kan effektivisera betesdriften och förbättra arbetsmiljön för lantbrukare. I en ny studie jämförs svenska och norska lantbrukares arbetsmiljö som visar att de som använder virtuella stängsel lägger mindre tid på tillsyn och stängselunderhåll.

Frida Petters från RISE inledde med att berätta om utvecklingen av virtuella stängsel, en teknik där GPS-halsband och appstyrda gränser ersätter traditionella elstängsel. Djuren lär sig att vända vid en ljudsignal och får endast en svag stöt om de inte reagerar. Tekniken, ännu inte godkänd i Sverige, kan enligt Frida göra betesdriften mer resurseffektiv.

Frida presenterade även resultat från en enkätstudie om arbetsmiljö. I Norge, där virtuella stängsel redan används, visade lantbrukare på tydliga fördelar jämfört med Sverige där elstängsel fortfarande är vanligast. Norska lantbrukare la mindre tid på stängselunderhåll och tillsyn och rapporterade en upplevd förbättrad arbetsmiljö. Teknikproblem och en viss oro för utrustningens driftsäkerhet noterades dock som utmaningar.

Matilda Sonesson från MSD Animal Health fortsatte med att visa hur SenseHub används för brunstövervakning på bete. Genom transpondrar i örat eller på halsen kan lantbrukaren få information om djurens aktivitetsnivå och brunststatus via mobil eller dator. Man behöver ström, fäste, internet, antenn och så transpondrarna förstås för att komma igång. Systemet skickar information var tjugonde minut. Transpondern spar information i upp till 24 timmar så att det räcker att kon befinner sig i närheten av en antenn en gång per dygn och antennen täcker ett område av 200*500 meter.  

GPS-och kamerateknik presenterades av Matilda von Rosen från Qulinda. Deras system erbjuder GPS-taggar med lång batteritid och 4G-uppkoppling som gör att djurens position kan följas i realtid. Systemet är skalbart efter lantbrukarens behov och man utvecklar det nu med blåtandstaggar som ett komplement så att inte alla djur behöver bära GPS-transpondrar.

Avslutningsvis presenterade Niklas Düring från Acerna en digital stängselvakt. Systemet larmar vid trådbrott, öppna grindar eller nedsatta spänningar och visar exakt var felet finns på en karta. Tekniken sparar tid och ökar tryggheten i betesdriften.

Läs mer:

Virtuella stängsel: www.ri.se/sv/virtuella-stangsel

SenseHub information: www.msd-animal-health.se

Qulinda GPS-system: www.qulinda.se

Acerna Stängselvakt: www.acernatech.se

Ämnesord

Bete Får/lamm Nöt

Kontaktperson

Elisabeth OHara

Expert nöt
elisabeth.ohara@ri.se
010-516 59 46

Relaterade nyheter

Bete Får/lamm Mjölk Nöt

Knott och vektorburna sjukdomar hos betesdjur

Läs mer
Får/lamm

Ny utlysning för kunskapshöjande insatser inom lammnäringen

Läs mer
Får/lamm Mjölk Nöt

Elektroniska öronmärken som verktyg för produktionsuppföljning

Läs mer
Nöt

Kurs i säker och djurvänlig hantering av nötkreatur

Läs mer
Visa alla nyheter