Mjölkgivan och avvänjning

2024-10-24

Att vänja av kalven från mjölk eller digivningsperioden från sin mamma innebär en stor omställning och stress för kalven, därför är det viktigt att förbereda kalven och tänka till lite innan man börjar. Forskaren Heather Neave från Purdue University presenterade sin forskning på Gård & Djurhälsans Kalvkalaset.

Heather berättar att en hög tillväxt under mjölkutfodringsperioden ger kvigor som kalvar in tidigare, har lägre utslagningsprocent och avkastar mer mjölk som vuxna.  Heathers egna forskning visar dessutom att kalven ökar i vikt även under avvänjning vid en tidig hög tillväxt och en väl planerad avvänjningsstrategi.  Allt börjar med en hög mjölkgiva och Heather slår genast hål på myten om att en hög mjölkgiva skulle orsaka mer diarréer. Däremot kan förstås mer vätska leda till en lösare konsistens på avföringen, men menar hon, det behöver inte nödvändigtvis betyda att kalven har diarré och är sjuk.

Kalvarna, som utfodrades med 6, 8, 10 och 12 liter mjölk växte mer ju mer mjölk de fick och det påverkade inte deras intag av spannmål efter avvänjningen. Kalvarna som utfodrades med den mindre mängden mjölk (6 och 8 liter) besökte amman betydligt oftare trots att de inte fick något att dricka och de råmade mer än de som fick en högre giva, något som Heather och hennes forskarkollegor tolkar som att de kalvarna var mer hungriga.

Om man ger en hög mjölkgiva tidigt, kommer kalven håll sig frisk och pigg, så den orkar och är nyfiken på när den sen ska lära sig, var, hur och vad den ska äta vid avvänjningen.

Så till avvänjningen, när ska man börja? Heather tycker att ju senare desto bättre, men om man går på ålder så inte tidigare än 8 veckor. Hon föreslår också att man inte ska stirra sig blind på kalvarnas ålder, kalven bör också ha minst ökat sin födelsevikt till det dubbla, äta minst 1% av sin kroppsvikt i kraftfoder och förstås vara frisk. Hennes generella rekommendationer är: Gör det gradvis över minst en vecka och var säker på att kalven faktiskt äter både hö och kraftfoder innan avvänjningen börjar.

Eftersom man sett att olika kalvar presterar olika bra vid avvänjning så tittade Heather och hennes kollegor på hur kalvarna presterade om man gjorde avvänjningen när de uppnått ett visst intag av kraftfoder istället för ålder och vikt. Så vid 225 gr, 675 gr och 1300 gr intag av kraftfoder minskade man mjölkmängden med 25%. Det resulterade i att kalvarna avvandes vid lite olika ålder, några tidigare än 9 veckor och några senare än 9 veckor beroende på hur lätt eller svårt de hade för att lära sig att äta kraftfoder och hö. Fördelen är att man minskar antalet kalvar som tappar väldigt mycket i vikt vid avvänjning och man förlorar inte heller mjölk då vissa avvänjs tidigt och andra lite senare. Kalvar som avvandes med denna metod eller med denna metod i kombination med ålder drack mindre mängd mjölk totalt och åt mera kraftfoder efter avvänjning än de som avvandes baserat bara på ålder.

Heather har även undersökt hur kalvarnas kraftfoderintag påverkas av att de har sällskap av en eller flera andra kalvar under mjölkutfodringsperioden. Det visades sig då att kalvar med sällskap åt mera kraftfoder än kalvar som hölls i ensamboxar.

Heathers ”Take Home Messages”

  • Ge en hög mjölkgiva, minst 8 L.
  • Ha som mål att kalven ska äta kraftfoder, ha en bra tillväxt även under avvänjning och på så sätt få en bra övergång till att bli idisslare:
    • Alla kalvar är olika, om du kan, avvänj kalvarna baserat på kraftfoderintag.
    • Låt avvänjningen ta god tid.
    • Ju senare avvänjning, desto bättre.
    • Låt kalvarna ha sällskap även under mjölkutfodringsperioden.

Den här informationen inhämtades under Gård & Djurhälsans Kalvkalaset den 23 oktober 2024 på Vreta kloster. Förutom avvänjning pratades det också om utfodring, tillväxt och lunginflammationer under dagen.

Ämnesord

Foder Mjölk Nöt

Kontaktperson

Elisabeth OHara

Expert nöt
elisabeth.ohara@ri.se
010-516 59 46

Relaterade nyheter

Bete Mjölk Nöt

Virtuella stängsel kan bli framtidens betesdrift

Läs mer
Ägg Bete Fågel Foder Gris Mjölk Nöt Stallbyggnad

Höjdpunkter från Eurotier

Läs mer
Bete Mjölk Nöt

Så minskar Irland nötköttets klimatavtryck

Läs mer
Mjölk Nöt

Avvänj mjölkraskalven och dikokalven på rätt sätt

Läs mer
Visa alla nyheter