Mer kunskap om hantering av blåtunga

2024-12-19

Rådgivningen för att hantera blåtunga i får- och lammbesättningar ska förbättras. Det görs genom ett nytt projekt där Gård & Djurhälsan och SVA i samverkan med Kunskapsnav animalieproduktion ska kartlägga andelen djur som varit exponerade för infektion och bildat antikroppar.

Eva Salomon, Kunskapsnav animalieproduktions expert på får- och lamm, är delaktig i ett nytt projekt för att förbättra hanteringen av blåtunga inom lammnäringen.

Blåtunga orsakas av blåtungevirus sereotyp 3 (BTV3) hos får och för att lammproducenterna ska kunna få bättre rådgivning kring hanteringen av sjukdomen behöver den kartläggas.

– Syftet med det här projektet är att förebygga sjukdomar, djurlidande och ekonomiska förluster hos de svenska lammproducenterna och kommunicera aktuell kunskap, säger Eva Salomon, expert på får och lamm hos Kunskapsknav animalieproduktion.

Lönsamhet i fokus

I september 2024 introducerades BTV3 i Sverige och fram till mitten av november har smittan påvisats i cirka 370 besättningar varav 169 med får. Blåtunga serotyp 3 är en ny variant för Europa och därför saknas det kunskap om epidemiologin, besättningsdynamiken och sjukdomsbilden vid naturlig infektion hos får i Sverige.
– God djurhälsa är nyckeln till en hållbar och lönsam lammproduktion i landet. Vi kan förmedla ny kunskap om blåtunga i en svensk kontext och bidra till att minska ekonomiska förluster för lantbrukarna redan inför nästa betessäsong, säger Eva Salomon.

Hur sjukdomen sprids och yttrar sig varierar mellan olika länder bland annat beroende på klimat och djurtäthet.
– På grund av det ser vi att det finns ett stort behov faktabaserad rådgivning, säger Eva Salomon.

Gemensam insats

Det är Gård & Djurhälsan som kommer att utföra arbetet tillsammans med SVA. De ska identifiera 40 fårbesättningar om minst 20 vuxna djur där en eller flera individer haft konstaterad blåtunga under hösten 2024 och där vaccinering mot BTV3 ännu inte är utförd. Urvalet kommer att göras så att fördelningen av besättningar motsvarar den geografiska spridningen av smittade besättningar i Sverige. De ska också kartlägga risk- och skyddsfaktorer genom att samla in uppgifter från de provtagna besättningarna avseende bland annat betestyp, installning, ras och klippning.

För mer information kontakta:
Eva Salomon, Kunskapsnav Animalieproduktion
eva.salomon@ri.se
010-516 69 61

Ämnesord

Får/lamm

Kontaktperson

Relaterade nyheter

Får/lamm Mjölk Nöt

Blåtunga i Sverige

Läs mer
Bete Får/lamm Mjölk Nöt

Digital parasitövervakning vid betesdrift

Läs mer
Bete Får/lamm Mjölk Nöt

Skötsel av naturbetesmarker - hur upplever lantbrukare de krav som ställs?

Läs mer
Får/lamm Gris Mjölk Nöt

Effektivare hantering med elektronisk identifiering

Läs mer
Visa alla nyheter