Hur man kan minska svansskador hos gris

2024-08-07

Förekomst av svansbitning påverkar grisars välbefinnande samt kan även påverka produktionen. I en nyligen publicerad artikel visar man att svansskador minskar med tillsatser av aminosyror och mineraler till fodret samt vid flimmerfri belysning och fri tillgång till hösilage. 

Besättningen där man utförde studien på bestod av 230 suggor. Besättningen var en välskött besättning med möjlighet till utevistelse för grisarna, låg sjuklighet och snabb tillväxt men med en hög grad av svansskador. Studien var uppdelad under fyra olika perioder; en jämförelseperiod (2017–2020), en anpassningsperiod (januari – juni 2021), en testperiod (juli 2021 – juni 2022) samt en efter-försöks-period (juli – december 2022). Studien fokuserade på resultat i testperioden men även resultat från de andra perioderna jämfördes.

Utfodringsstrategin i besättningen var fri tilldelning av torrfoder. Fodret grisarna tilldelades var optimerat av Lantmännen och fodrets innehåll motsvarade genomsnittlig standardrekommendation för svenska slaktgrisar. 

Grisarna slaktades i medel vid 105 dagar efter insättning i slaktsvinsstallarna och hade en medelvikt på 130 kg. Svansskadorna registrerades på slakteriet enligt instruktioner från Livsmedelsverket. Dessa innebar registrering av synliga sår, mekaniska skador samt korta svansar. 

Försöket

För att minska svansskadorna berikade man fodret med ytterligare aminosyror, mineraler och vitaminer. Nivåerna av metionin, treonin och tryptofan ökades med 10 % över svensk standardrekommendation och calcium, fosfor, natrium, klor och magnesium ökades till 20 % över normen. Nivåerna av vitamin A, B1, B2, B3, B5 och B12 ökades med 10 – 20 %, vitamin D ökades med 40 % och vitamin E ökades med 80 % i jämförelse med normen. 

Man såg i de tidigare försöken att svansskadorna påverkades av dagslängden; desto kortare dagar desto fler svansskador. Därför ville man se om olika belysningsstrategier har betydelse för svansskadorna. De belysningsstrategier som användes var:

  • Vanliga lysrör med ett osynligt flimrande ljus 14 timmar dagligen
  • Icke-flimrande led-ljus 14 timmar dagligen
  • Standardlysrör 2 timmar dagligen
  • Standardlysrör 2 timmar dagligen

I de tre första grupperna tilldelades 100 – 200 gram hösilage och i den fjärde gruppen hade grisarna fri tillgång till hösilage.

Resultat

Resultatet av berikningen av aminosyror och mineraler blev en minskning av svansskadorna. Snabbväxande grisar har ett större behov av att få i sig vitaminer och mineraler i jämförelse med ”medelgrisen” och därför är det av stor vikt i högpresterande besättningar att vara medveten om innehållet i fodret. 

Andelen svansskador minskade mer vid flimmerfri belysning, vilket klargör att inte bara mängden ljus har betydelse utan även dess kvalitet. Svansskadorna minskade snabbast i stallet med fri tillgång till hösilage vilket visar betydelsen av sysselsättning.

Referenser

Impact of feed, light and access to manipulable material on tail biting in pigs with intact tails. Wallgren et al. Acta Veterinaria Scandinavica (2024) 66:2

Ämnesord

Foder Gris

Kontaktperson

Maria Eriksson

Expert gris
maria.eriksson@ri.se
010-516 65 37

Relaterade nyheter

Gris

Tydliga mål ger effektiv produktion på grisgård

Läs mer
Får/lamm Gris Mjölk Nöt

Effektivare hantering med elektronisk identifiering

Läs mer
Gris Stallbyggnad

Minska svansbitning med hjälp av en halmhäck

Läs mer
Foder Gris

Ensilage i foderstaten till slaktgrisar

Läs mer
Visa alla nyheter