Strategisk halmning vid grisning
2024-12-03
Genom att tillämpa strategisk halmning, där suggorna får 15–20 kg hackad halm två dagar före den förväntade grisningen, kan man få vinster i form av förbättrad djurvälfärd och smågristillväxt samt potentiellt minskad dödlighet, visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet. Resultaten från 2014 har blivit en vedertagen strategi bland svenska grisuppfödare.
Halmens betydelse
EU-regler säger att suggor ska ges tillgång till lämpligt material för att kunna bygga bo, vilket är avgörande för deras naturliga beteende och smågrisarnas välmående. Enligt en avhandling gjord av Rebecka Westin är det möjligt att uppnå förbättrade resultat genom att tillämpa strategisk halmning, där suggorna får rikliga mängder halm före grisning. Forskningen som utfördes på svenska grisgårdar visar att strategisk halmning ger goda förutsättningar för både suggor och smågrisar att prestera runt grisning.
Bättre förutsättningar
Bobyggnadsbeteendet ger lugn sugga
- Stor mängd halm före grisning ökar intresset för det naturliga intresset att bygga bo
- Bobyggnadsbeteendet leder till en tryggare och mer tillfredsställd sugga och minskar stressen → Minskad stress kan minska risken för utdragna grisningar → Kort grisningsperiod minskar risk för dödfödda och svaga grisar
- Studien visade att suggorna blev lugnare med halm och mer benägna att ligga stilla, vilket reducerar risken att smågrisarna kläms ihjäl
Smågrisens överlevnad
- Större mängd halm ger smågrisen bättre förutsättningar för överlevnad från start och minskar risken för nedkylning och svält
- Nedkylning leder många gånger till svaga grisar, som i sin tur inte orkar ta sig till juvret för den viktiga råmjölken
- Kroppstemperaturen hos smågrisen sjunker cirka 2 °C inom 30 minuter efter födseln och är därmed är grisen i behov av en torr närmiljö under denna period
- I och med att halmen är på plats redan två dagar innan grisning så har både sugga och smågrisar bättre förutsättningar under grisning under natten då personal eventuellt inte finns på plats
Minskade skador
- En mjuk halmbädd skyddar nyfödda smågrisars klövar och ben mot skrapsår, vilket är en vanlig orsak till hälta
- Smågrisens klövar är känsliga direkt efter födseln, och utan tillräckligt med halm kan betonggolvet lätt orsaka skador.
- I avhandlingen visades att andelen förslitningsskador minskade markant med strategisk halmning
Tillväxt och överlevnad
- Studien visar att smågrisarna växer snabbare både de första dagarna samt till avvänjning med strategisk halmning
- En avslappnad sugga producerar mer mjölk som smågrisarna kan tillgodose sig
- Bättre förutsättningar hos smågrisarna till att dia när de föds i en torr närmiljö
- Bättre klövhälsa bidrar till bättre tillväxt
Ekonomi
Strategin medför högre utgifter för halmen, arbetskostnaden ökar eventuellt för inhalmning och för den manuella utgödslingen. Ser man till intäkterna kan man anta att fler levande smågrisar, högre avvänjningsvikt och färre behandlingar av halta grisar ger en ökad intäkt respektive en lägre kostnad. Den högre avvänjningsvikten kan även leda till en fortsatt hög tillväxt fram till slakt och därmed en högre slaktvikt.
Hur stora intäkterna och utgifterna blir beror bland annat på produktionsnivå, hälsoläge, strålängd på halmen, utgödslingssystem och halmförråddets placering i förhållande till stallet.
Att tänka på vid implementering av strategisk halmning
För att strategisk halmning ska fungera optimalt, finns följande checklista:
Praktisk checklista för strategisk halmning
- Planera halmtillgången: Säkerställ att det finns tillräckligt med hackad halm (15–20 kg per sugga) för att täcka hela grisningsperioden.
- Anpassa halmlängden: Använd hackad halm med en medellängd på 70–130 mm för att främja en hållbar bädd och effektiv dränering genom spalten. Strålängden bör för respektive besättning anpassas till den typ av spaltgolv som finns i boxen. För lantbrukare med flytgödselhantering är det också viktigt att justera halmhanteringen så att det inte påverkar systemets funktion.
- Täck hela boxen: Se till att sprida halmen över hela boxytan för att skapa en mjuk bädd och säkerställa ett bra mikroklimat.
- Övervaka bädden: Kontrollera att halmbädden är tillräckligt tjock under grisning och tidig digivning. Om bädden tunnas ut, fyll på med extra halm för att bibehålla komforten.
- Anpassa rengöringsrutiner: Töm halmbädden manuellt på dag 5 efter grisning och återgå till daglig påfyllning med mindre mängder halm (0,5–1 kg per sugga) enligt ordinarie rutiner.
Strategisk halmning kräver ett genomtänkt system för halmhantering och kan innebära ökade arbets- och materialkostnader. Att väga dessa faktorer noga är avgörande för att bedöma om strategisk halmning är en praktiskt och ekonomiskt fördelaktig metod för varje enskild gård.
Referenser
Rebecka Westin (2014). Strategic use of straw at farrowing. (Doctoral Thesis, Acta Universitatis agriculturae Sueciae 2014:69). Swedish University of Agricultural Sciences, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Department of Animal Environment and Health, Skara.
Rebecka Westin och Ingvar Eriksson (2014). Halma strategiskt – ge smågrisen en bra start i livet. (Pigrapport nr. 58). SLU, Svenska Djurhälsovården och Svenska Pig.
Ämnesord
GrisKontaktperson
Maria Eriksson
Expert gris
maria.eriksson@ri.se
010-516 65 37